23 november, 2016

Karamellizált vörösborban párolt lilahagyma

Egy Sztárszakács Stefen Henssler könyvében láttam ezt a receptet, ami első ránézésre azt mondta, hogy el kell készítenem, és nem csalódtam benne, mert nagyon finom.
Nagyon jó kísérője egy buronyapürének vagy rizsnek rántott hús mellé, de kedve szerint mindenki próbálkozhat más variációkkal is.

Hozzávalók:  5 dkg kristálycukor
                    20 dkg lilahagyma
                      2 dl  félédes vörösbor
                      3 dkg vaj
                      1 csapott teáskanál keményítő
                      0,5 dl víz
                      só, bors, fahéj,
                      1 teás kanál apróra vágott petrezselyem

1. A hagymát apró kockákra vágom.
2. A cukrot lassú tűzön megolvasztom, enyhén karamellizálom, hozzáadom a lilahagymát,
    2-3 percig párolom, míg a karamellizált cukor teljesen feloldódik.
3. Hozzáöntöm a bor felét és kb. 5 percig párolom, és hozzáadom a vajat is.
4. A keményítőt összekeverem a vízzel, ezt is hozzáöntöm, hagyom felrottyanni, majd a
maradék bort is hozzáöntöm, és az apróra vágott petrezselymet is; sóval, borssal és fahéjjal ízesítem, egyszer összerottyantom és kész.
Ha túl sűrű, akkor kevés borral vagy vízzel hígítom.

Kicsit szokatlannak tűnő ízvilág, de nagyon jól harmonizál a hozzá tálalt étellel, nekünk nagyon bejött.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: