19 szeptember, 2016

Cukkini-krémleves


Napok óta készülök ezt a receptet feltenni, de úgy gondolom, hogy még mindig aktuális.
Kedvenc zöldségünk közé tartozik a cukkini sokfélét készítek belöle, tejszínes szószba, antipasztiba, grillezve, töltve, és krémlevesnek is nagyon-nagyon finom, most ezt került sorra.

Hozzávalók: 1-2 db cukkini nagyságtól függö kb 1 kg
                      1 fej vöröshagyma
                      1-2 cikk fokhagyma
                      olaj vagy zsír
                      600 ml víz
                      1 dl tej
                      2 dl tejszín
                      4-5 dkg liszt (vagy amivel süríteni szeretnéd)
                      só, bors, ételízesítö

A cukkinit megmosom, héjával együtt késes aprítóban pépesre darálom.
A vöröshagymát a fokhagymával kevés olajon vagy zsíron üvegesre párolom, hozzáadom a cukkinit és felöntöm kb. 5-6 dl vízzel, hozzáadom a füszereket és 15-18 perc alatt készre fözöm.
A tejbe elkeverem a lisztet csomómentesre, majd hozzáadom a tejszínt, egy szürün keresztül hozzáadom a megfött cukkinihez és botturmix segítségével összeturmixolom az egészet, egyszer hagyom felrottyanni, ha kell utána ízesítem.
Levesgyönggyel, vagy pirított szalonna kockákkal, vagy mini fasírt golyókkal és egy kevés tökmagolajjjal találom, egy-két szelet friss bagett vagy egy szelet pirítós kenyér is dukál hozzá.

Jó étvágyat kíván hozzá!


Nincsenek megjegyzések: