10 március, 2016

Karalábé leves tárkonyosan


Néha jól esik egy kis meleg leves a hétköznapokban is. Olyan szép karalábékat lehet most kapni,  viszonylag olcsón, így vettem is gyorsan két szép nagy fejet, az egyikböl készült ez a leves.

Hozzávalók: 1 kicsi fej vöröshagyma, vagy mogyoróhagyma
                     2 cikk fokhagyma
                     1 nagy karalábé, vagy két kisebb
                     2-3 szál sárgarépa
                     tárkony, só, bors, ételízesítö
                     1-2 dl tejszín
                     2-3 evökanál rizsliszt, vagy finomliszt
                     4 db grill kolbászka, amit ki lehet húzni a bélböl
                     2-3 evökanál kacsazsír vagy más zsíradék
                     petrezselyemzöld díszíteni

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és a kacsazsíron üvegesre sütöm, közben a karalábét megpucolom és kicsi hasábokra vágom, a sárgarépát úgy szintén.
Hozzáadom a hagymához egy kicsit párolom együtt, majd felöntöm kb. 1-1,2 liter vízzel ízesítem só, bors, ételízesítö így fözöm addig míg meg nem puhul, nem kell agyon fözni, max. 25 perc.
Közben a kolbászkából kicsi golyókat csinálok, úgy hogy kihúzom a bélböl, ezt kevés zsíradékon megsütöm, majd mikor a zöldségem megfött ezt is hozzáadom a leveshez.
A tejszínt egy kevés vízzel hígítom és belekeverem a lisztet, majd szürön keresztül a levesbe öntöm, hagyom felrottyanni, akkor teszek bele kb. egy mokkáskanálnyi szárított tárkonyt, tálalás elött érdemes 10 percig állni hagyni, hogy a tárkony íze intenzívebb legyen.
Aki szereti tehet bele reszelt tésztát, vagy esetleg egy kevés nokedlit is lehet beleszaggatni.

Jó étvágyat kíván hozzá!

                   

Nincsenek megjegyzések: