06 február, 2016

Hal ropogósra sütve




Az elmúlt 6 év alatt igen sok halat fogyasztottunk.
A Párom horgász lett, így lehetöségünk van elég sok féle halat megkóstolni. Persze vannak köztük, amik nem lesznek a kedvenceink, nade ez már csak ízlés dolga. Szeretjük a tengeri halakat is, ahhoz sajnos csak üzletben jutunk, de azért azt is kóstolgatjuk. Kedvencünk lett idöközben a pisztráng és hegyi pisztráng (német neve Saibling) szeretjük a tengeri durbincsot és a makrellát, de ugyanúgy kerül az asztalra sült keszeg, csuka és ponty is.
Legtöbb halat ezzel a füszerezéssel és módszerrel készíteni, kivéve a csukát, mert az panírozom, mint a rántott húst.

Hozzávalók: személyenként 1 db kb. 25-30 dkg hal (pisztráng, Saibling, tengeri durbincs, makrella)
só, bors, fokhagyma granulát, esetleg ha kedvelt akkor eröspaprika pehely
beforgatáshoz finomliszt, vagy rizsliszt, esetleg kukoricaliszt
sütéshez zsíradék, lehet étolaj, sertészsír, 
én az utóbbi idöben Ghi vajban sütöm, finom szaftos lesz a hal húsa.

legtöbbször a sütés elötti napon, de legalább 3-4 órával elötte, beirdalom, és kerül rá, só, frissen örölt bors, egy kis eröspaprika pehely, és fokhagymagranulát, ezzel kívül belül bedörzsölni és egy nylonba csücsül a hütöben másnapig. 
A liszthez keverek egy kevés piros paprikát, sót, borsot és már melegítem a zsíradékot, akkor forgatom bele a halat és közepes tüzön sütöm készre, ha lehet csak egyszer fordítom, hogy ne törjem a hal húsát, mert már ilyenkor eléggé puha.


Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: