23 szeptember, 2014

Zsemlegombóc (német recept)




Hosszú évekig nem mertem belevágni saját készítésü zsemlegombócba, de ennek is eljött az ideje, és nem bántam meg.

Hozzávalók: 9-10 db szikadt zsömle (2-3 napos is lehet, vékonyra felszelve)
                      kb. 1/2 liter meleg tej (a zsemlék szárazságától függ)
                      1 nagy fej vöröshagyma
                      1 csokor petrezselyem (ha lehet friss)
                      3-4 db tojás´(méretfüggö)
                      só, bors ízlés szerint
                      étolaj
1. A tejet felmelegítem, a zsömléket egy jó nagy tálba teszem, ahogy a képen látható és ráöntöm a meleg tejet.
2. A hagymát apró kockára vágom és étolajon üvegesre sütöm, majd hozzákeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet

3.  A tojásokat és a petrezselyemzöldes hagymát a zsömléhez adom, amit elötte egy kicsit kézzel "összemacsizok", majd jól összekeverem az egészet, sok sót nem szabad hozzátenni, mert a zsömlébe eleve már van valamennyi, egy kevés borsot lehet hozzáadni és ha esetleg túl lágynak tünik a massza, akkor teszek hozzá zsemlemorzsát.
4. Vízbemártott kézzel gombócokat formázok belöle és már dobom is a forrásban lévö sós vízbe, amíg feljönnek a tetejére hagyom forrni a vizet, majd a fedöt félig rátéve hagyom 15-20 percig lassú tüzön föni.


5. Habszedö kanállal kiszedem, lecsepegtetem és lefedem, hogy melegen tartsam tálalásig. Mindennel nagyon finom, aminek jó sok szaftja van.






Jó étvágyat kíván hozzá!









1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon étvágygerjesztő!!!! Finom kis köret! :)