30 július, 2013
Feta sajttal töltött gomba és olívabogyó
Nem tudok elszakadni az antipasztiktól, folyamatosan kísérletezek, most gombával és olívabogyóval.
Az elkészítés végülis majdcsak ugyanúgy, mint itt, csak más hozzávalókkal.
Hozzávalók: 25 dkg Feta sajt
40 dkg gomba
20-25 szem magozott szép nagy olívabogyók,
4-5 cikk fokhagyma
4-5 ágacska friss rozmaring és kakukkfü
kb. 6 dl hidegen préselt olívaolaj
só, bors, majoránna
A gombákat megtiszítom, a lábát kitöröm, hogy legyen helye a tölteléknek.
A feta sajtot villával összetörtem és ízesítettem egy kevés örölt borssal és majoránnával, esetleg ha nem elég sósnak tünik lehet egy kevés sót is hozzá tenni.
Ezzel megtöltöm a gomba fejeket, és az olívabogyókat,
egy fedeles üveg edénybe rakom öket.
Alulra és felülre kerül 2-3 rozmaring és kakukkfü ágacska és a fokhagymát is ketté vágva
teszem bele, és megszórom még majoránnával.
Az egészet felöntöm az olívaolajjal, esetleg 1/4 rész helyettesíthetö napraforgó étolajjal.
Az olaj lepje el a gombafejeket és az olívabogyókat, mert csak úgy tartósít.
Hütöbe teszem és kb. egy hét múlva esszük elöször, hogy legyen ideje pácolódni.
Jó étvágyat kíván hozzá!
24 július, 2013
Feta sajttal töltött paprika olajba "fektetve"
Annyi féle Antipasztival találkoztam már, persze mind nem igazán ízlik, de ami igen megpróbálom magunknak elkészíteni, így történt ez most is. Az ötletet Krisztina konyhájából hoztam, és átalakítottam az én konyhám ízlésére
Hozzávalók: 50 dkg Feta sajt
Apró édes színes Paprika, vagy kápia Paprika
(mennyiséget sajnos nem tudok írni)
4-5 cikk fokhagyma
4-5 ágacska friss rozmaring és kakukkfü
összesen
kb. 6 dl repceolaj és jobb minöségü étolaj keverve
só, bors, majoránna
A paprikákat megmostam és a torzsát kivágtam.
A feta sajtot villával összetörtem és ízesítettem egy kevés örölt borssal és majoránnával, esetleg ha nem elég sósnak tünik lehet egy kevés sót is hozzá tenni.
Ezzel megtöltöm a paprikákat, és egy fedeles üveg edénybe rakom öket.
Alulra és felülre kerül 2-3 rozmaring és kakukkfü ágacska és a fokhagymát is ketté vágva
teszem bele, és megszórom még majoránnával.
Az egészet felöntöm az olívaolajjal, esetleg 1/4 rész helyettesíthetö napraforgó étolajjal.
Az olaj lepje el a paprikákat, mert csak úgy tartósítja a paprikát.
Hütöbe teszem és kb. egy hét múlva esszük elöször, hogy legyen ideje pácolódni.
Ezeket most Fetasajt és Gorgonzola sajt keverékével töltöttem.
(2013.10.15.)
Jó étvágyat kíván hozzá!
20 július, 2013
Csirke falatok
Jó pár hete bevásároltunk szárnyas húsokból, így most azon dolgozom, hogy ürítsem a fagyasztót, a csirkemell sajna már nem egyben volt, hanem felaprítva, így ebböl kellett valamit összehozni. Barna Pap Mónika ötlete alapján, amit ezúton köszönök!
Hozzávalók: 50 dkg csirke mell filé, felcsíkozva
2 db tojás
1,5 dl tejföl
3 evökanál finomliszt
csapott mokkáskanálnyi sütöpor
só, bors, fokhagyma granulát, ételízesítö
esetleg grillfüszer
Étolaj a sütéshez
- A húst felcsíkozom (nálam ez már adott volt)
- A tojást felverem, csomómentesre elkeverem benne a lisztet,sütöport teszek bele böven füszereket, majd hozzákeverem a tejfölt, sürü palacsinta tészta állagú legyen, esetleg még lisztet lehet többet tenni, ha szükséges, mindezt egy nagyobb edénybe, mert ebbe teszem bele a felcsíkozott csirkemellet, majd elkészítésig hütöben tárolom. (Már reggel elkészítettem, és délig állt a tojásos tejfölös masszában,ennek köszönhetöen finom puha, porhanyós lesz)
- Felforrósított olajba kisütöm, kicsit macerás, hogy olyan kicsi darabok, de nekem tetszett, valahogy más volt, mint a megszokott bundás hús, egy kicsit olyan Fastfood Feeling, csak házilag.
Jó étvágyat kíván hozzá!
19 július, 2013
Eszkimólángos Évitöl
Külföldre szakadt hazánk Fiaként kénytelen vagyok olyan dolgokat magam elkészíteni, amit szívesen eszik a Család, de viszont itt nem kapható, így van ez sok mindennel, és a Lángos is ezek közé tartozik.
Próbálkozom mindig új recepttel, most Évitöl próbáltam, amit nagyon köszönök neki!
A fent említett recept nekünk 3 fös családnak igen csak sok, így csak a felét készítettem el, ebböl is lett 7 db lángos.
Hozzávalók a 7 db-hoz: 30 dkg finomliszt
12,5 dkg rétesliszt
15 dkg kefír vagy joghurt
1 dl hideg tej
1,5 dkg friss élesztö
1 egész tojás
1 csapott teáskanálnyi só
Csipetnyi cukor
8 dkg étolaj
Étolaj a sütéshez
A liszteket és a sót egy kelesztötálban összekeverem, majd a tojást, a kefír,(joghurtot), élesztöt, tejet, cukrot összekeverem, majd a liszthez adom és jól összedagasztom, a legvégén adom hozzá a 8 dkg étolajat és azzal is jól összedolgozom. Egy kiolajozott tálba teszem, lefedem és hütöbe hagyom 3 órát, nálam most kb. 4-4,5 óra volt. Nagyon praktikus, mert én délelött dolgozom, reggel gyorsan bedagasztottam és már délben csak sütni kellett, mindig is szerettem volna egy ilyen lángos receptet, mert délben már nincs idöm kivárni a kelesztési idöt.
A tálból olajos felületre kiborítom és megpróbálom egyforma nagyságú darabokra osztani, majd olajos kézzel széthúzom, bö olajban kisütöm. Minden olajban sütött dologot konyhapapírra szedek ki, hogy a fölösleges olajat a papír magába szívja.
Fokhagymás tejföllel megkenve füstölt vagy sima reszelt sajttal megszórva tálalom, egyszerüen imádjuk.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Zutaten für 7 Stück: 300g Mehl
125 g Wiener Griessler
150 g Kefir oder Joghurt
100 ml kalter Milch
15g frische
Hefe
1 ganzes Ei
1 gestrichener Teelöffel Salz
Prise Zucker
80 g
Öl
Öl zum Braten
Das Mehl und Salz in
einer Schüssel mischen, dann Ei, Kefir (Joghurt), Hefe, Milch, Zucker zusammen mischen, und
mit den Mehl gut
zusammenkneten, ganz am ende füge ich 80 ml Öl dazu, und knete ich
nochmal durch. In eine geölte
Schüssel geben, abdecken und mindestens für 3 Stunden in Kühlschrank tun. Es
kann auch über Nacht da bleiben, sogar für paar Tage. Dann in gleich
große Stücke teilen, mit geölten Hände wie bei Ausgezogene den
Teig ausziehen. Öl erhitzen, und den Teglingen ausbacken, auf Küchenpapier abtropfen lassen.
Mit Schmand und Käse servieren, eventuell
mit Knoblauch!
Gutes Gelingen, und guten Appetit wünscht!
17 július, 2013
Tejszínes cukkini-gomba-paprika
Ma megint kreálnom kellett valamit gyorsan, maradt egy kis grillezett hús, de az száraz magában, így föztem gyorsan rizst és amik éppen itthon voltak, szedtem ki a hütöböl, így született meg a mai ebéd kíséröjeként.
Hozzávalók: 20 dkg Champignon gomba
1 közepes cukkini
1 fél kaliforniai Paprika (piros)
1 közepes fej v.hagyma
1-2 cikk fokhagyma
só, bors, ételízesítö, csipetnyi tárkony
1 púpos evökanál liszt
2 dl tejszín, vagy fözötejszín
Kókusz zsír vagy olaj a sütéshez
A gombát negyedekbe vágom, a cukkinit elöször vastag karikákra, majd negyedelem, a paprikát is darabolom, a hagymát apróra, a fokhagymát lereszelem, vagy átnyomom.
A zöldségeket mindig elöre elkészítem, mert egymás után sütöm meg Wok-ban és közben nem igen van idö másra, mert különben odaég, ami éppen sül.
Szóval külön-külön megpirítom a zöldségeket, és egy tálba öntöm, melegen tartom. A legvégén pirítom a hagymát, kicsi vizet öntök rá és párolom egy kicsit, majd hozzáöntöm az egész zöldséget, és füszerezem.
Rászórom a lisztet és kicsit átforgatom vele, majd hozzáöntöm a tejszínt és felrottyantom, majd ha szükséges akkor utána ízesítem.
Rizshez, tésztához, húsok mellé, ki hogy szeretné.
Jó étvágyat kíván hozzá!
15 július, 2013
Mangoldos burgonya
Két éve Horvátországban nyaraltunk, ott ettem elöször mangoldot, fött burgonyával, finike volt. A Wikipédiában ezt írják róla:
"Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz."
Ahhoz képest, hogy viszonylag ízetlen, azért a vitaminjaira szükségünk van.
Tavaly szórtam egy pár Magot az üvegházba, de olyan sok lett, hogy az idén inkább nem ültettem, aztán mégis van belöle, mert a tavalyi magról kinöttek, így a mai ebédben végezték.
Mennyiséget sajnos nem tudok írni, mert nem mértem.
1. A lényege, hogy lehúzogom a vastag fehér szárról két oldalt a leveleket, megmosom, és felcsíkozom nagyjából, mert ha nem, akkor tekeredik minden irányba, és az nem igazán guszta úgy.
2. Olajon megfonnyasztom, nagyon összeesik, mint a saláta vagy sóska, kicsi sót és borsot szórok rá, esetleg fokhagyma granulátumot.
3. A krumplit felkockázva felteszem sós vízbe fözni és fözöm kb. 15-20 percig, fajtájától függöen, majd leöntöm a vizet róla, és forró olajba megforgatom, sózom borsozom, kicsit megpirítom és hozzá adom a mangoldot, összekeverem és már tálalható is.
Ma nálunk rántott hús körete volt, Horvátországban Halas tál köreteként ettük, úgy is nagyon finom volt.
Jó étvágyat kíván!
08 július, 2013
Kürtös kalács, ahogy nekem bevállt
Már hónapok óta készülök kürtös kalácsot sütni, de eddig nem volt hozzá "szerszámom", de most már megvan, így neki is fogtam, ami egy kedves Barátunknak köszönhetek, Antal Lászlónak!
A kiinduló Limara receptje volt, egy kicsit átdolgoztam.
Hozzávalók: 4 darabhoz, amik kb.25 cm hosszú kalácsok lesznek:
45 dkg Finomliszt
5 dkg rétesliszt
4 evökanál cukor
1 kávéskanál só
2 dkg friss élesztö
1 db tojás
1 csg. vaníliás cukor
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
275 ml tej
5 dkg olvasztott vaj a dagasztás végén
5 dkg vaj megkenni a tésztát és a fát
Cukor, esetleg darált dió, vagy kókuszreszelék
A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztok, a végén adtam hozzá az olvasztott vajat és azzal is jól összedagasztottam szinte, a dagasztótál újra tiszta lett, mert mindent összeszedett a tészta :)
Hagyom a tésztát kb. 30 percig pihenni, majd 4 egyenlö részre osztom, kb. 240 g körüli darabok lesznek, és ezt kisodrom kb. 1,2 m hosszúra, elöször csak olyan 4-50 cm-esre, majd hagyom egy kicsit pihenni, és utána a teljes hosszra, nagyon jól lehet a tésztával dolgozni, nem szakad, és nagyon jól hagyja magát sodorni.
Lekenem olvasztott vajjal és meghempergetem a cukorba,legújabban egy kürtös kalács sütö ismerösöm tanácsára barna cukorba forgatom, majd parázs fölött készre sütöm.
Sütöttem már sütöben grill fokozaton is, de akkor még konyhapapír gurigákon, amit alufóliába kell csomagolni és azt lekenni vajjal, majd arra feltekerni a tésztát. Nekem jobban bevált a fán sütés.
Amikor szép barnára karamellizálódott mindenhol a cukor, akkor készen is van, újra meg lehet forgatni cukorba, de aki csak úgy szereti, nem muszáj.
Esetleg cukros darált dióba, vagy cukros kókuszreszelékben is meg lehet forgatni sütés után, kinek hogy ízlik.
Jó étvágyat kíván hozzá!
07 július, 2013
Füstölt hal, ahogy mi szeretjük
Ezt a receptet a Fö az egészség jegyében osztom meg és egyúttal köszönöm a megtiszteltetést az
ÍZZEL ÉS LÉLEKKEL Blog írójának Benczéné Jabronka Évinek, hogy én vihetem tovább a staféta- botot, és én is adom tovább Kónyáné Posztós Andreának.
3-4 éve folyamatosan próbálunk mi is ügyelni arra, hogy minél egészégesebb legyen étkezésünk. Ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy a Férjem egy pár éve lelkes horgász, így eljutottunk oda, hogy a halat már nem csak fözzük, sütjük, grillezzük, hanem füstöljük is.
Ehhez beszereztünk egy a képen látható füstölö szekrényt, ami igazán jól funkcionál, szóval megérte.
A mostani füstöléshez vettem is halat, pisztrángot és makrellát, ezenkívül volt jól megtermett keszegünk és ponty szeletek.
Hozzávalók a Páchoz: 2,5 csapi víz
10 dkg só
1 citrom leve
1 Evökanál örölt bors
1-2 fej hagyma karikára vágva
5-6 db babárlevél
1 evökanál borókabogyó, kicsit szétnyomva, vagy ledarálva
A hal füstölésre elö kell készülni, így már 2 nappal a füstölés elött elkészítem a fenti hozzávalókból a páclevet. A halakat még egyszer jól lemosom hideg vízben, és belefektetem a páclébe öket, majd az egészet hütöbe teszem. Esetleg egyszer kétszer át lehet öket forgatni.
Füstölés elött, amikor a tüzet elkészítettük, felszúrtam öket a füstölö kampókra és jobb híjján a ruhaszárítóra akasztgattam öket lecsepegtetni a páclétöl. Nem szabad megmosni, csak hagyjuk lecsepegni.
Ha a tüz parázsig leég, akkor berakjuk a halakat füstölésre, és megszórjuk a parazsat fürészporral ideális hömérséklet az 50-90 fok között egy jó órán keresztül füstöljük.
Füstöltünk már falusi hagyományos füstölöben is, de sajnos nem értük el azt a magas höfokot, amit kellett volna, végülis megfüstölödött a hal, de 2-3 napon belül fogyasztani kellett, mert megromik nagyon hamar.
A füstölöröl levéve egy hüvös helyen hagyom a halakat teljesen kihülni és lecsepegni, másnap zsírpapír közé csomagolom és hütöben tárolom.
A ponty szeletet fogyasztás elött becsomagoltam alufóliába és sütöben kb. fél órát átmelegítem, valami isteni finom, biztos vagyok benne, hogy aki nem nagyon rajong a halért az is szeretni fogja.
Jó étvágyat kíván hozzá!
03 július, 2013
Cukkinis fasírt
Elöször is köszönöm a receptet és az ötletet Edinának és Rebekának!
Hozzávalók: 2 közepes cukkini
2 db sárgarépa
2-3 burgonya
2 db tojás
3-4 dkg reszelt sajt
2 evökanál zabkorpa
2-3 cikk fokhagyma
1 kis csokor petrezselyemlevél apróra vágva
1-2 evökanál zsemlemorzsa
Finomliszt, amennyit felvesz, só, bors, ételízesítö ízlés szerint
Étolaj a sütéshez
1. A cukkinit, s.répát lereszelem, és megsózom, kb. 10 perc után kinyomom belöle a nedvességet.
2. Hozzáadom a megreszelt krumplit, fokhagymát, reszelt sajtot, tojást, és zabkorpát, petrezselymet majd annyi lisztet, amennyit felvesz, és befüszerezem, nem árt, ha kicsit
erösebben füszerezünk, mert valahogy veszít a füszerböl a sütés alatt.
3. A tócsnihoz hasonló masszát, én két evökanál segítségével próbáltam formázni és forró olajban szép barnára sütöttem, sajnos erröl már nem készült kép, de majd legközelebb.
Tartár mártással tálaltam.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)