23 február, 2013

Ünnepi Almatorta

                    
Kedvenc Ünnepi Almatortánk, pár évvel ezelött találtam azt hiszem Lisa nevü  német magazinban.
Azóta nagy kedvenc, Karácsony és Lányom szülinapja nem múlik el enélkül a torta nélkül, úgy mint ma sem.


Hozzávalók: 
4 tojás
10 dkg cukor
10 dkg finomliszt
1 teáskanál sütöpor
ezekböl a hozzávalókból hagyományos piskóta lapot sütök, 180 °C-on, kb. 18-20 perc alatt.
Kihütjük, majd ketté vágjuk, hogy két vékony lapunk legyen. 
2-3 db savanyúbb almát apró kockákra vágok
175 ml almalét,
1 citrom levével
5 dkg k.cukorral felfözök, kb. 3-4 percig, majd
1/2 csg. vaníliás puddingport kevés vízzel elkeverünk
és az almához tesszük, felrottyantjuk, hogy besürüsödjön,
majd egy lapos tányérra terítve hüvösre tesszük hülni.
Mascarpone krémhez:
30 dkg natúr joghurt
25 dkg Mascarpone
1 cs vaníliás cukor
6 dkg porcukor
6 lap zselatin
50 ml almalikör, vagy csak egyszerüen almalé.
2-5 dl tejszín, díszítéstöl függö
1-2 cs vaníliacukor
1-2 cs habfixáló

A zselatint kevés vízben felpuhítani kb. 5 perc, a joghurtot, a mascarponét a cukrokat csomómentesre elkeverjük.
A zselatint kinyomkodjuk és lassú tüzön a likörrel feloldjuk, a joghurtos masszához keverjük, egy kicsit mindig hagyom, hogy kezdjen sürüsödni és akkor kezdek vele dolgozni. Az alsó piskótalapot tortagyürübe fogjuk a joghurtos krémet 3 egyenlö részre próbáljuk osztani, az elsö adag a piskótára kerül, utána az almás töltelék, erre a 2. adag  krém, utána  a 2. Piskótalap, annak a tetejére jön a 3.adag  krém, ezeket hagyom egy éjszakát hütöben pihenni, majd reggel 2-2,5 dl tejszínt felverünk 1 csg. vaníliacukorral  és 1 csomag habfixálóval a tortagyürüböl kivesszük a tortánkat és tejszínnel körbe bevonjuk.
A  tetejét fahéjjal díszítjük, ha díszíteni is akarom, akkor 4-5 dl tejszínt verek fel, úgy mint ma is.




                                      
 Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: