18 február, 2013

Tejfölös meggyes pite


Ez a recept egy nagyon régi kedvencem, még kislány koromban tanultam a Szomszéd Nénitöl, mindig úgy örültem neki, amikor ilyet sütött és kaptunk belöle kóstolót.


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg finomliszt
25 dkg cukor
1 csg. Sütöpor
1 csg. V.cukor
1 egész tojás
3 dl tejföl
egy kevés reszelt citrom héj
a tetejére 1 üveg meggybefött , 1 nagy evökanál liszt, és kb. 10 g hántolt mandula, kevés porcukor
A meggyet egy szüröben lecsepegtetjük.

A sütöt elömelegítjük 180 °C-ra alsó-felsö fütéssel.
Egy közepes méretü tepsit kibélelünk sütöpapírral.

A lisztet elkeverjük a sütöporral, a tejfölt , a cukorral, a tojással, v.cukorral és reszelt citromhéjjal csomómentes masszává kavarjuk, még akár kézzel is, aztán hozzákeverjük a sütöporral elkevert lisztet, ezt is csomómentesre keverjük, majd egyenletesen elterítjük a tepsinkben.
A meggyet elkeverjük az 1 evökanál liszttel, majd elosztjuk a tészta tetején, megszórjuk a hántolt mandulával.
Általában ekkora már a sütönk is felmelegedett, így mehet sülni kb. 35 percig.
Porcukorral meghintve tálalom, esetleg tejszínhabbal
Nagyon finom csemege, váratlanul bejelentkezett vendégeknek is elkészíthetö, kevesebb, mint egy óra alatt kész.

Ha valaki nem szereti a meggyet, készíthetö apróra vágott almával, sárgabarackkal, körtével, szilvával, szóval mindenki kiválaszthatja kedvenc gyümölcsét hozzá. A fenti képen fele szilvás, fele meggyes, az alsó képen körte és alma vegyesen.
 


Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: