26 február, 2013

Cukkini-Paprika Antipasti


Az utóbbi hónapokban szívesen kísérletezek ilyesmivel. Én szeretem a savanyúságokat, de a család többi tagja nem igazán, söt a Lányunk egyedül az uborka salátát hajlandó megenni, azon kívül semmi mást, de még az asztalon sem legyen lehetöség szerint a közelében.
Mivel megint csak sikerült túl teljesíteni a bevásárlási tervet, így volt egy pár gyenge cukkinim, piros és sárga kaliforniai paprikám és 4 db kápia Paprika.

Pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert nem mértem mérleggel, így csak db számom van.

4 db kisebb cukkini
2 db piros kaliforniai
1 db sárga kaliforniai Paprika
4 db kápia Paprika

só, bors ízlés szerint
1 csipet cukor
ecet megint csak ízlés szerint
fokhagyma granulát
metélöhagyma frissen, vagy szárított, esetleg fagyasztott
petrezselyem egy pár szál apróra vágva, vagy száritott
egy-egy csipet kakukkfü, tárkony
kb.1/2 dl olíva olaj
kb. 1 dl víz
A füszerezést lehet tovább bövíteni, mindenkinek  ízlés szerint.

A sütöt elömelegítem 220 fokra.
A Marinádét, vagy öntetet elkészítjük, én mindig meg szoktam kóstolni, egy kicsit nem árt, ha sósabbnak és savanyúbbnak tünik (persze nem túlzásba),  mert a zöldségek úgy is felszívják.
A  zöldségeket megmosom, a kaliforniai paprikát félbe vágom és kiszedem a magházat, egy sütöpapírral kibélelt tepsire rakom 20-25 percig sütöm, a kápia paprikát közben forgatom, hogy mindenhol felhólyagosodjon, akkor jó, ha már látszik rajta, hogy könnyen le tudjuk majd a börét húzni.
Közben a cukkinit felkarikázom és forró olajon megkapatom, belerakom egy nagy tálba, amiben késöbb az egészet össze tudom keverni.
Ha kész a Paprika lehúzom a börét, esetleg olyan részeket, amik nagyon megsültek levágom, majd apró csíkokra vágom.
Az így elkészült zöldségekre ráöntöm a Marinádét.
Azonnal nem igazán szerencsés fogyasztani, mert még eléggé éretlen ízt ad, így érdemes mindig elözö nap elkészíteni, hogy összeéredjen.
Ma grillcsirkéhez ettük, de meleg nyári napokon grillhúsok mellé is kitünö.
Fogyasztás elött mindenképp hütöben tartani, mert tartósítószert nem tartalmaz.


Sok sikert a kipróbáláshoz és jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések: